כלים מעשיים
אז איך להפוך מנהרה לצומת?
זה מוזר להגיד, אבל לפעמים זה יכול להיות בידיים שלך.
היום אנחנו יודעים להגיד שאם היינו יודעים את מה שאתם עומדים לקרוא בשורות הבאות, היינו יכולים להבין את המצוקה, לעזור ועידו היה בחיים.
צמצום המרחב המנטלי
הסתגרות בתוך מנהרה צרה ואפלה (tunnel vision) שבה הוא מזהה את קיומו עם סבלו, וכל הווייתו מצטמצמת רק לעניין הזה, ללא כל דרך מילוט או מוצא
איך נראית דרך ללא מוצא?
שני מאפיינים נפשיים עיקריים אצל המתאבד/ת:
תחושת בדידות וניתוק
הרגשה של לבד מעבר לכל הישג יד של עזרה; שום אדם לא מסוגל לעמוד לצידו ולהבין את עוצמת סבלו, תחושה של כאב אינסופי מול עולם אינסופי
בדידות היא מנהרה אבל דרך אהבה ותקווה אפשר לצאת ממנה.
יש כאלו שהבדידות נראת מיד - הם מסתגרים, מתרחקים, יורדים במשקל מדברים על הרצון למות ויש כאלו שהבדידות חבויה עמוק בתוכם, הם לא מכירים אותה ולא יודעים לזהות אותה. הם ידברו על הפחד מכשלון, הקושי בהצלחה גדולה, קושי למצוא אהבה. ידברו על ייאוש וחוסר תקווה.
עושים מעש״ה
הקשבה
להקשיב זה אומר לשמוע את התשובה ולעשות איתה משהו שיפיג את הבדידות. להגיב - "אני לא יודעת מה ההרגשה אבל אני פה עד שתרגיש אחרת.. יש אנשי מקצוע שיכולים לעזור...". להודיע לאנשים נוספים - הורים, מפקדים, בני זוג. להיות פיזית.
שאלה
שאלות הן הדרך הפשוטה ביותר להביע אהבה, איכפתיות, אמפתיה. "האם הרגשת ככה פעם?"
"מ 1 עד 10 איך אתה מרגיש?" "יש לך מחשבות על מוות? על איך אפשר לגמור עם ההרגשה הרעה?" "אתה יכול לדמיין את עצמך מחר? בעוד שבוע? בעוד שנה?" "אתה סובל? רע לך? קשה לך?" לא לפחד לשאול.
עצירה
לא למהר להגיב, לא לנסות ישר להרגיע , לא לנסות ישר להמשיך הלאה. רגע, לעצור. עצירה ותשומת לב יכולה לשנות חיים.
מצוקה
ייאוש, העדר ערך עצמי, קושי לראות את עתיד הם ביטויים שונים של מצוקה נפשית.
משפטים כמו - "אין לי בשביל מה להמשיך..." "אני לא מספיק טוב, אני תמיד נכשל.. אין סיכוי שאצליח.." "אני לא באמת שווה משהו.. סתם אומרים שאני טובה.."
העיקר הוא לא מה תגידו אלא איך תקשיבו
מה אפשר לעשות? "מה הגורם העיקרי לכאב נפשי? במילה אחת – בדידות. וכאן נמצא הקשר להתאבדות: מי שמנסה להתאבד מרגיש בודד. גם אם הוא מוקף חברים ומשפחה אוהבת, גם אם הוא עטוף בדאגה ובחיבה, החוויה הסובייקטיבית שלו היא של בדידות נוראה וכאב נפשי בלתי נסבל. וכאן נכנסות לפעולה שתי התרופות הטובות ביותר בעולם נגד התאבדות: אהבה ותקווה"
(פרופ' יורם יובל, 2018)